Τολέδο


To Τολέδο είναι πόλη και δημοτικό διαμέρισμα της Ισπανίας και βρίσκεται 70 χλμ από τη Μαδρίτη και επί της δεξιάς όχθης του ποταμού Τάγου. Υπήρξε πρωτεύουσα της Ισπανικής αυτοκρατορίας, ισχυρό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο αποτελώντας μια ολόκληρη πόλη μουσείο ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Από το 1986, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO.

Στα αξιοθέατά του στην οποία η Μαυριτανική όψη της πόλης διατηρείται μέχρι σήμερα, ανήκει ο γοτθικός καθεδρικός ναός, στην είσοδο της πόλης που κτίσθηκε επί ναού του 6ου αιώνα και παρουσιάζει εντυπωσιακό συνδυασμό αρχιτεκτονικού ρυθμού και που χρονολογείται από το 1493, με έργα των Γκόγια και Δομίνικου Θεοτοκόπουλο και το περίφημο οχυρό του γνωστότερο και ως Αλκαζάρ, τετράγωνο οικοδόμημα με πύργους σε κάθε γωνία που δεσπόζει από λόφου στην πόλη.


Καταλαμβάνει συνολική έκταση 232 τετραγωνικών χιλιομέτρων και διαθέτει πληθυσμό 75.578 κατοίκων (2005).Το όνομα τού Τολέδου προέρχεται από τη λατινική ονομασία Toletum, δηλαδή πόλη με τα τείχη.


Στον Ισπανικό Εμφύλιο πόλεμο (1936) το Τολέδο υπέστη μεγάλες καταστροφές. Σήμερα αποτελεί έδρα του Καθολικού Πριμάτου της Ισπανίας.800px-Toledo_Skyline_Panorama,_Spain_-_Dec_2006.jpgToledo_(10).jpg


Toledo,_Spain_location.pngΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%B4%CE%BF