Ζυρίχη

Η Ζυρίχη είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Ελβετία με πληθυσμό 371.767 και πρωτεύουσα το Καντονίου! Ο πληθυσμός της μητροπολιτικής περιοχής φτάνει τα 1,68 εκατομμύρια. Η πόλη είναι το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελβετίας η πρωτεύουσα της Ελβετίας και έδρα της κυβέρνησης είναι η Βέρνη!

external image zurich.jpg

Γεωγραφική θέση:


Η Ζυρίχη εκτείνεται γύρω από το βόρειο άκρο της ομώνυμης λίμνης και τις όχθες του ποταμού Λίμματ. Το ιστορικό κέντρο, η παλιά πόλη, βρίσκεται λίγο βορειότερα από το σημείο που ο ποταμός εκβάλει στη λίμνη.


Ιστορία:


Η ιστορία της Ζυρίχης ξεκινά από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,όταν λειτουργούσε με το όνομα Turicum ένα σημείο είσπραξης φόρων στον ποταμό Λίμματ. Η πόλη αναπτύχθηκε το Μεσαίωνα και το 1351 έγινε το πέμπτο μέλος στην ελβετική συνομοσπονδία. Ήδη από το 19ο αιώνα αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Ελβετίας.
external image image.jsp?l=1492


Γλώσσα:


Η επίσημη γλώσσα είναι τα Γερμανικά. Στον προφορικό λόγο πιο διαδεδομένη είναι μια τοπική διάλεκτος που αποτελεί παραλλαγή των Ελβετικών γερμανικών (την έκδοση των γερμανικών που ομιλούνται στην Ελβετία). Άλλες διαδεδομένες γλώσσες (ως μητρικές) είναι τα Ιταλικά,Αλβανικά,Σέρβικα,Ισπανικά και Γαλλικά. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μιλά δύο ή και τρεις γλώσσες, ενώ στον παραγωγικό τομέα εκτός από τα Γερμανικά χρησιμοποιούνται ευρέως τα Αγγλικά,Γαλλικά και Ιταλικά.

Θρησκεία:


Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είναι Χριστιανοί, κατανεμημένοι σε διάφορα δόγματα. Παλιότερα το πολυπληθέστερο χριστιανικό δόγμα ήταν ο Προτεσταντισμός, σήμερα προηγούνται οι Ρωμαιοκαθολικοί. Υπάρχει επίσης μια σημαντική κοινότητα Εβραίων (περίπου 5.000), ενώ τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση ο αριθμός των Μουσουλμάνων 20.000.


Οικονομία:


Η Ζυρίχη αποτελεί σημαντικό διεθνές οικονομικό κέντρο. Κυριαρχεί ο τομέας των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Δύο από τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες, η UBS και η Credit Suisse, έχουν την έδρα τους στην πόλη και συγκεκριμένα στην πλατεία Parade-Platz. Το 77% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών .Στη Ζυρίχη επίσης βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αξιών της Ελβετίας


Εκπαίδευση:


Στη Ζυρίχη βρίσκονται δύο πανεπιστήμια με μεγάλη ιστορία και διεθνή αναγνώριση, το πολυτεχνείο ΕΤΗ ( και το Πανεπιστίμιο της Ζυρίχης. Και στα δύο έχουν εργαστεί αρκετοί επιστήμονες που κέρδισαν. Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών τους ξεπερνά τους 36.000, από τους οποίους ένα σημαντικό ποσοστό είναι αλλοδαποί.

Πολιτισμός:


Η πόλη αποτελεί και πολιτιστικό κέντρο με αίθουσες για όπερα, θέατρο, μουσική και πολλά μουσεία. Σημαντικά μουσεία είναι το Kunsthaus, το Ελβετίκο εθνικό μουσείο Landesmuseum και το Μουσείο Σχεδιασμού Museum für Gestaltung.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CF%85%CF%81%CE%AF%CF%87%CE%B7