Λωζάνη

Η Λωζάνη (Γαλλικά και γερμανικά Lausanne) είναι πόλη στο γαλλόφωνο (δυτικό) μέρος της Ελβετίας, που βρίσκεται στις ακτές της λίμνης της Γενεύης(γαλλικά Lac Leman η Lac de Geneve). Έχει πληθυσμό 117.744 (2006) και είναι πρωτεύουσα του καντονίου Βο ή Βάαντ (657.700 κάτοικοι το 2004). Περιστοιχίζεται από το όρος Ιούρα στο Βορρά και από αυτό κατέρχονται δύο μικροί ποταμοί, ο Φλον και ο Λουβ, που διαιρούν τη Λωζάνη στις κεντρικές συνοικίες Σιτέ, Μπουργκ και Σεν Λοράν. Η Λωζάνη βρίσκεται περίπου 50 χλμ. βορειοανατολικά της Γενεύης.
Η παλιά πόλη είναι η Σιτέ (Cité) με στενούς δρόμους και κτίρια σε διαφορετικά επίπεδα. Αυτή η ανισόπεδη διάταξη έφερε ένα πολύπλοκο οικοσύστημα γεφυρών και υπερυψωμένων δρόμων. Η πρόσφατη επέκταση, κυρίως προς τα δυτικά και τα νότια, δημιούργησε νέες συνοικίες στις πλαγιές των λόφων, μέχρι το λιμάνι του Ουσί, που συνδέεται με την πόλη μέσω τελεφερίκ.
Εκτός από τη Γενεύη ,η Λωζάνη είναι το σημαντικότερο οικονομικό και διοικητικό κέντρο του δυτικού μέρους της Ελβετίας .Περίπου 83% των μισθωτών εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών, ο δευτεροβάθμιος τομέας ένωσε περίπου 17% των μισθωτών. Αποτελεί εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο με μεγάλη κίνηση (εργοστάσια σοκολάτας, ζυθοποιίας, μηχανημάτων, καπνού) καθώς επίσης κέντρο παραθερισμού, από τα πιο φημισμένα της λίμνης της Γενεύης.
Χάρη στην έξοχη τοπογραφική και γεωγραφική θέση της, η Λωζάνη είναι οδικός και σιδηροδρομικός κόμβος για τις συγκοινωνίες μεταξύ Μιλάνου,Παρισιού,Γενεύης και Βέρνης.
Η Λωζάνη είναι επίσης έδρα του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και έχει πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1891.

Ιστορία

Οι Ρωμαίοι έχτισαν ένα στρατόπεδο, το οποίο ονόμασαν Lousanna η Lausonium, στην θέση μιας κελτικής ορεινής πόλης. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η αβεβαιότητα υπαγόρευσε την μεταφορά της Λωζάνης στην σημερινή τοποθεσία της.
Η πόλη που προέκυψε από το στρατόπεδο κυβερνήθηκε από τους δούκες της Σαβοΐας και τον επίσκοπο της Λωζάνης. Από το 1536 έως το 1795 περιήλθε στην κυριαρχία του καντονιού της Βέρνης, ενώ οι διάφοροι πολιτιστικοί θησαυροί της αφαιρέθηκαν μόνιμα.
Κατά τη διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων, η θέση της άλλαξε. Το 1803, έγινε πρωτεύουσα του νέου διαμορφωμένου ελβετικού καντονίου Vaud. Αυτό το νέο δεδομένο οδήγησε στην προσχώρησή της στην ελβετική ομοσπονδία. Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τη δεκαετία του 1970 ένας μεγάλος αριθμός Ιταλών μεταναστών εγκαταστάθηκε, ως επί το πλείστον, στην περιοχή Ρενέν (Renens).

Αξιοθέατα

  • Γοτθικός καθεδρικός ναός (12ου και 13ου αι.)
  • Γοτθικός ναός του Αγίου Φραγκίσκου
  • Φρούριο του 12ου αι.
Δεδομένου ότι είναι το πολιτιστικό κέντρο της δυτικής Ελβετίας, η Λωζάνη έχει διάφορα σημαντικά μουσεία. Μεταξύ τους το Μουσείο Τέχνης, το οποίο παρουσιάζει συλλογές που ανήκουν στην κατοχή του καντονίου Vaud, το Μουσείο Kantonale για την Αρχαιολογία και την Ιστορία, το Μουσείο των Ηλυσίων (Musée de l'Elysée), που αποτελεί μουσείο της ελβετικής φωτογραφίας, και το Ολυμπιακό Μουσείο (Musée Olympique). Το Ίδρυμα Ερμιτάζ (Fondation de l'Hermitage) παρουσιάζει ποικίλες εκθέσεις τέχνης. Επιπλέον, η πόλη έχει πολυάριθμα ιδιωτικά μουσεία.
http://kaspin.files.wordpress.com/2009/09/lausanne.jpg
http://kaspin.files.wordpress.com/2009/09/lausanne.jpg
ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ
el.wikipedia.org/wiki/Λωζάνη